Česko palmový olej nezakáže. Je to věc etiky, ne zdraví, říká Jurečka

23.02.2016 22:44
 
Česko palmový olej nezakáže. Je to věc etiky, ne zdraví, říká Jurečka
5. února 2016  12:19 iDNES.cz
Mezi Čechy roste odpor vůči používání palmového oleje. Ministerstvo zemědělství zaznamenalo několik podnětů k jeho zákazu. Lidem vadí, že rozšiřování palmových plantáží vede k ničení deštných pralesů. Resort sice olej zakázat nehodlá, potravináři od něj však po tlaku zákazníků sami upouštějí.
Ministr zemědělství Marian Jurečka dostal podle svých slov v poslední době řadu dotazů, týkajících se používání palmového oleje a jeho případného zákazu. Olej v posledních letech nahradil využívání ztužených tuků v potravinách, které jsou zdrojem nezdravých transmasných kyselin.
 „Nemáme žádné informace, že by palmové oleje měly negativní vliv zdraví. To negativum existuje spíše z hlediska etického, jelikož vede ke kácení deštných pralesů,“ uvedl na páteční tiskové konferenci Jurečka. Podle něj je od prosince 2014 na každém výrobku jasně označeno, zda palmový olej obsahuje, či ne. Lidé tak mají možnost sami se rozhodnout, zda výrobky s palmovými oleji koupí.
Nejvíce palmového oleje jde na výrobu biopaliv
Mohou také zvolit produkty označené certifikátem RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Je to palmový olej vyrobený bez zbytečného poškození životního prostředí, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.
DOBRÁ ZPRÁVA!
I přes proklamace o zdravotní nezávadnosti se však producenti od používání oleje odvrací a jeho spotřeba tak klesá. V současnosti přechází z palmového oleje na slunečnicový třeba výrobce pražených oříšků Alika. DĚKUJEME.
A od používání oleje upouští třeba také síť restaurací McDonald’s. „V Česku na smažení používáme pouze směs slunečnicového a řepkového oleje. Malé množství palmového oleje se může vyskytovat v některých hotových produktech od našich dodavatelů, jako jsou třeba taštičky. Veškerý palmový olej, který se v McDonald’s objeví, však od roku 2012 pochází výhradně od dodavatelů certifikovaných organizací RSPO,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro MF DNES ředitel McDonald’s v Česku Tomasz Rogacz (rozhovor si přečtěte zde).
Zdroj a více informací zde: https://ekonomika.idnes.cz/jurecka-nechce-zakazat-palmovy-olej-vyrobci-od-nej-upousti-sami-pw3-/test.aspx?c=A160205_115846_test_ozr
 
Video: https://video.idnes.cz/?idvideo=V150120_133802_tv-zpravy_mku