Dobrá zpráva, i ty můžeš zachránit kus pralesa!!!

13.12.2015 10:57
I ty můžeš zachránit kus pralesa!!!
Naše škola se již druhým rokem zabývá problematikou palmového oleje. A tak jsem ráda, že jsem objevila další stránky zabývající se problematikou ničení pralesů (https://pralesdetem.cz/ohrozeni/). A co na stránkách najdete? Čtěte níže:
Každý člověk a dokonce i dítě dokáže zachránit svých 10 m² pralesa (denně kyslík pro 90 bytostí), které stojí 90 Kč. Běžně výdělečný člověk může zachránit 1 ar pralesa (10×10 m), který vychází na 900 Kč (denně kyslík pro 900 bytostí). Lidé bohatší a běžné firmy mohou dát sponzorský dar na záchranu 10 arů, což činí 9.000 Kč (denně kyslík pro 9.000 bytostí). Lidé movití, VIP a velké firmy si mohou dovolit zachránit svůj hektar pralesa, tedy zainvestují do výroby kyslíku 90.000 Kč(denně kyslík pro 90.000 bytostí).
Každý zachráněný kus pralesa je opatřen certifikátem, který získá samotný zachránce.

Proč zachraňovat?
Sumatra byla vždy vnímána jako ohromný ostrov plný neprostupných pralesů, vysokých hor, sopek a ohromných řek. Za posledních 100 let se však tvář tohoto ostrova výrazně změnila. Miliony hektarů přirozených porostů tropického deštného pralesa postihla hrůza v podobě „dřevěné horečky“, která za posledních 30 let vyplenila 60% deštných pralesů celé Jihovýchodní Asie.
V měsících srpen – listopad 2015 byly úmyslně zapáleny obrovské plochy deštného pralesa včetně národních parků v Indonésii. Během 4 měsíců shořelo přes milion hektarů deštného pralesa včetně jeho zvířecích obyvatel.
Vše ve jménu plánovaných výsadeb palem olejnatých a pro papírenský průmysl. Jedná se o nejhorší úmyslně založenou katastrofu 21. století ve jménu nadnárodních organizací, států a společností obchodujících s palmovým olejem a papírem. Společností, kterým jde jen o peníze, bez ohledu na budoucnost budoucích generací.
Co na to světová veřejnost a média?
…po 3 měsících vytrvalých požárů stále mlčí…

 

Tropický deštný prales je největší suchozemskou přírodní „továrnou“ na kyslík. Tvoří se v něm voda a světová oblačnost, která je tolik důležitá pro udržení stabilních klimatických podmínek. Žije v nich a roste více než 50% všeho živého a zeleného na Zemi. Jsou nehraditelným ekosystémem!
Jeho každodenní devastace ve jménu ekonomiky a neudržitelného rozvoje, je tragédií a zločinem současnosti. Většina lidí se na něm podílí svým konzumním způsobem života. Poptávka po tropickém dřevu, nadměrná spotřeba papíru, či světový obchod s divokými druhy zvířat, jsou toho důkazem. Konzumace potravin a používání kosmetiky s obsahem palmového oleje jen dokresluje tento smutný vývoj lidské civilizace, která jen těžko připouští svůj díl odpovědnosti za devastaci deštných pralesů díky palmě olejné.
 
Zdroj textu:
1. NÁKUP PRALESA  ZDE: . https://pralesdetem.cz/zachran-prales/   
 2. https://pralesdetem.cz/ohrozeni/

 

Naši umělci proti palmovému oleji:
- herec Martin Dejdar:  www.youtube.com/watch?v=AsdHRpnrPN8   1:11
- zpěvačka Vladivojna La Chia: https://www.youtube.com/watch?v=W_9FXLdnHys  2:45