Hustopečské mandloně nasazují kvítka

30.03.2014 12:38

Hustopečské mandloně nasazují kvítka

V Hustopečích nedaleko Břeclavi právě rozkvétají unikátní mandloňové sady. Přírodní raritu střední Evropy tvoří na 1200 stromů, které zde byly vysazeny před 65 lety. Mandloně totiž patří mezi první posly jara, které kvetou ze všech stromů nejdříve. Sobota 29. března 2014 bude v Hustopečích věnována symbolům města – vínu a mandloním. Třetí ročník Slavností mandloní a vína nabídne gurmánské, umělecké i turistické zážitky. Nenechte si den plný dobrého jídla, pití a zábavy ujít, program vypukne od 10.00 hodin na Dukelském náměstí.

Pokud máte jen chvilku času, nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost a vydejte se na krátkou procházku nad Hustopeče, kde si můžete vychutnat jedinečný pohled na něžné narůžovělé květy vonící po medu.

Mandloně pocházejí z Asie a vyžadují teplo. V Evropě se proto pěstují především ve Středomoří. V Hustopečích byly stromyvysázeny po roce 1948, kdy se zastavily dodávky mandlí ze Španělska, Itálie a Řecka. Komunistické vedení chtělo zbavit cukrovinářský průmysl závislosti na západu a rozhodlo se plodinu pěstovat. Nejvhodnější podmínky pro mandloně zemědělci našli právě v Hustopečích, kde se místní klima nejvíce podobá středomořskému. Když se po převratu plodina začala znovu dovážet z jižních zemí, pěstování v hustopečském sadu skončilo jako neefektivní. Z původních 50 tisíc stromů jich zůstala pouhá tisícovka na ploše pět hektarů. Město Hustopeče je však na svou botanickou raritu náležitě hrdé a podařilo se mu unikátní mandloňový sad získat a uchovat.

Více na: https://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Hustopecske-mandlone-nasazuji-prvni-kvitka.aspx