Jak mobily zachraňují gorily - vyhodnocení sběru

28.05.2014 22:57

Jak mobily zachraňují gorily.

V měsících březen až duben 2014 jsme na škole sbírali staré mobily. Proč?  Za každý takto odevzdaný mobil do ZOO je věnována určitá částka na záchranu goril. Například v České republice mají lidé možnost darovat starý mobil na podporu goril již v 15 zoologických zahradách. Za každý odevzdaný mobil putuje 10 korun na ochranu kamerunské biosférické rezervace Dja, kde gorily žijí. Projekt na podporu strážců pralesa v kamerunské rezervaci Dja byl zahájen v roce 2010 Zoologickou zahradou Praha a společností REMA Systém a.s. Recyklací tantalu obsaženého v mobilních telefonech se totiž sníží požadavky na těžbu koltanu. Projekt se z hlediska svého rozsahu stal světovým unikátem. Biosférická rezervace Dja se nachází na ploše 526 000 hektarů a v roce 1984 byla zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví.

V roce 2012 se díky počtu 8 374 vybraných mobilních telefonů mohlo na ochranu goril nížinných přispět částkou 83 740 Kč. ZOO Brno od zahájení projektu do začátku ledna 2014 nasbíralo kolem 600 mobilů. Naše škola vysbírala za 2 měsíce 130 mobilů a tak můžeme přispět částkou 1300 Kč na záchranu goril. Tímto děkuji všem žákům a rodičům, kteří přispěli do našeho sběru a zároveň i všem, kteří pravidelně odevzdávají své vysloužilé mobily k recyklaci nebo je sami odevzdávají do ZOO.

Celkem se nám povedlo vysbírat 130 mobilů, 55 nabíječek a 2 tablety. Mobily se zavezou do ZOO v Brně. Nejvíc mobilů přinesla 1. A třída – 45 ks, pak 3. B třída – 39 ks a 7. A třída – 16 ks.

Pokud Vás zajímají podobné akce, čtete naše stránky ekovýchovy:  https://environmentalni-vychova.webnode.cz/


Víc informací na:

https://www.horni-namesti.cz/?tag=gorily

https://environmentalni-vychova.webnode.cz/news/recykluj-mobil-zachranis-gorilu-/

https://environmentalni-vychova.webnode.cz/news/vybijeni-goril-a-detska-prace-co-mozna-ani-nechcete-vedet-o-mobilnich-telefonech-/

https://www.zoobrno.cz/pro-navstevniky/aktuality/prineste-stary-mobil-projekt-na-zachranu-goril-pokracuje