RECYKLUJ MOBIL, ZACHRÁNÍŠ GORILU!

12.01.2014 20:18

Recykluj svůj mobil, zachráníš gorilu a Kongo

 

Recyklace je ve srovnání s těžbou mnohem snazším způsobem, jak získávat vzácné suroviny. Z tuny starých mobilních telefonů lze získat až 350 gramů zlata, ze stejného množství zlatonosné primární horniny se získá pouhých 5 gramů. Těžba navíc představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí a má negativní dopad na život mnoha živočišných druhů. Známé jsou například ekologické a humanitární problémy související s těžbou coltanu (Kolumbit-tantalit - ruda, ze které se získávají prvky niob a tantal. Většina světových zásob coltanu se nachází v Kongu).

Coltan je nepostradatelný při výrobě miniaturních kondenzátorů do mobilů a jeho těžba mimo jiné ohrožuje v Africe život goril nížinných. S cílem omezit jeho těžbu proto zoo po celém světě vybírají staré mobily k recyklaci, a navíc za každý takto odevzdaný mobil je věnována určitá částka na záchranu goril. Například v České republice mají lidé možnost darovat starý mobil na podporu goril již v 15 zoologických zahradách. Za každý odevzdaný mobil putuje 10 korun na ochranu kamerunské biosférické rezervace Dja, kde gorily žijí.

 

V roce 2012 jsme díky počtu 8 374 vybraných mobilních telefonů mohli na ochranu goril nížinných přispět částkou 83 740 Kč.

Za rok 2011 se podařilo vybrat 7 302 mobilních telefonů. Celkovou částku, 73 020 Kč, jsme poukázali na speciální sbírkový účet Zoo Praha.

V roce 2010 bylo vybráno více než 11 000 mobilních telefonů.

 

Více informaci zde:

https://www.enviweb.cz/clanek/recykl/97445/recykluj-svuj-mobil-zachranis-gorilu-a-kongo

https://www.remasystem.cz/index.php/cz/projekty/pomahame-gorilam.html

https://www.remasystem.cz/images/banners/banner240.swf

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/praha/590-8966-pro-gorily-se-vybralo-pres-sedm-tisic-telefonu-akce-pokracuje.html