ZVÍŘATA V NAŠÍ KOUPELNĚ

05.03.2014 18:24
 
Krémy jsou z močoviny, šampony z mletých kopyt.
 
Krémy
Allantoin je produktem odbourávání sloučenin většiny savců na bázi močoviny. Vypadá jako bílý krystalický prášek bez jakéhokoli zápachu. Používá se hlavně v krémech a pleťových mlécích.
Pleťové masky
Placenta neboli ochrana plodu zabitých březích krav, ovcí a prasat se často používá v krémech, pleťových maskách, šamponech a balzámech na rty. Důvod? Zvláčňují konzistenci výrobku.
       
Rtěnky
Lůj je tuk přežvýkavců, například krav a ovcí. Používá se zejména v kosmetice, ale i v potravinářství. Často ho najdete v mýdlech pod názvem sodium tallowate, ale také v pěnách na holení a ve rtěnkách.
Šampony
Keratin je nerozpustná bílkovina pojivových tkání, která se získává z mletých rohů, kopyt, peří, srsti a kůže různých zvířat. Nejvíc se používá právě v přípravcích na vlasy, ale kravská kopyta si zřejmě nevědomky dáváte i na řasy řasenkou.
 
Kondicionéry
Lanolin je žlutohnědá tuková směs z mazových žláz ovcí. Získává se extrakcí ze surové vlny zvířat. Používá se v kosmetice i v léčivech. Asi nejznámější je jeho využití v balzámech na vlasy, což je paradox, protože vlasy umastí.
      
Tužidla na vlasy
Kolagen je vláknitý protein z pojivových tkání (kůže, chrupavek, kostí) zabitých zvířat. Často se používá          v prostředcích na klouby, ale bývá i v kosmetice, například v tužidlech na vlasy, ale i pleťových krémech.
 
Sprchové gely
Elastin je jedna ze složek pružného pojiva v elastických vláknech v tělech živočichů. Získává se z vaziva, šlach, cév a blan zvířat. Elastin podporuje obnovení pokožky.
Mýdla
Glycerin je vedlejší produkt při výrobě mýdla z živočišných tuků (sádla, loje) a hydroxidu sodného. Jako výsledek chemické reakce je ale slabě jedovatý. Může způsobit bolesti hlavy a žaludeční nevolnost.
Lak na nehty
Cetylový alkohol, který na krabičkách najdete jako Cetyl Alcohol, je olejovitá látka z hlavy velryb a delfínů. Dnes už je možná jeho syntetická výroba. Používá se ve rtěnkách, řasenkách, v krémech na ruce, lacích na vlasy, deodorantech a lacích na nehty.
 
    Líčidla
Guanin je produkt, který se získává z rybích šupin, kvůli jejich vlastnosti odrážet světlo. Jako perleťově lesklá látka se pak dává do stínů, rtěnek, laků na nehty i šamponů.
 
Co se skrývá za názvy složení parfémů?
   
Nad složením parfémů je nutné se pozastavit. To, co se skrývá pod honosnými názvy jako ambra, cibet, mošuš nebo kastoreum, totiž nebude odpovídat romantickým představám o vůni vašeho partnera či partnerky. Povětšinou jde totiž o výměšky z řitních žláz živočichů.
Ambra - Pevná voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně obrovského. Někdy je vyloučena z těla vorvaně spolu s trusem, jindy se získá pouze ze zabitého vorvaně. Najdete ji i jako usazeninu na skaliscích.
 
Mošuš (pižmo)- Je získáván z kabara pižmového, který žije v Asii. Samci mají u pohlavních orgánů váček naplněný páchnoucím sekretem, kterým si značkují území, z něhož se pižmo odebírá. Pižmo vůni fixuje.
          
Kastoreum - Jde v podstatě také o pižmo, ale v tomto případě se žlázy i sekret nazývají kastoreum a produkuje ho bobr evropský (lat. Castor fiber). Je odebíráno z váčku u pohlavních orgánů a zvíře tím velmi trpí.
      
Cibet - Je to výměšek kočky cibetové a ukládá se ve váčcích poblíž řitního otvoru. Zvířata zejména v Asii jsou pro cibet držena v krutých podmínkách. Rozhodně nepříjemné je pro ně i jeho získávání.
       
 
 
Reklamy na šampony, kondicionéry, pleťové krémy nebo parfémy jsou plné krásných modelek, které svými ústy sladce vyjmenovávají pojmy jako allantoin, keratin, kolagen nebo elastin. Zřejmě by nikoho nenapadlo hledat pod těmito názvy něco, co před krátkou dobou patřilo do útrob krav, ovcí, hmyzu nebo ryb. Stejně jako od testování kosmetiky na zvířatech se ale naštěstí ustupuje i od používání živočišných extraktů v kosmetických výrobcích a přechází se na rostlinné nebo syntetické složky (vyrobené chemicky).
Přesto některé firmy odmítají ustoupit. Snazší cestou je pro ně dál zabíjení zvířat. „Výběr kosmetiky je dnes velmi těžký. Na jedné straně jsou používány nebezpečné chemické látky, na druhé straně jsou ryze přírodní, ale dost nechutné ingredience. Naštěstí se dá sehnat kvalitní přírodní kosmetika bez živočišných složek netestovaná na zvířatech,“ říká Jan Šťastný, zakladatel České vegetariánské společnosti a zastánce práv zvířat v České republice.
Průměrný Čech za kosmetiku a drogerii utrácí 1500 Kč měsíčně. Má krásné a silné vlasy, dokonalou a hebkou pleť, čtyřiadvacetihodinovou vůni. Za patnáct stovek je to skoro zadarmo. Většina z vás by ale zřejmě odložila košík a běžela se opláchnout čistou vodou, kdyby uměla číst v pojmech na obalech kosmetických výrobků. Allantoin, lanolin, kolagen, keratin, guanin totiž nejsou nic jiného než například živočišný tuk a tkáň. "Dobrou zprávou" je, že většina z nich se dá vyrobit i chemicky…
 
Zdroje:
Autor: Jitka Pekařová 24. října 2011 ● 13:20
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zdravi/161611/sokujici-test-kosmetiky-kremy-jsou-z-mocoviny-sampony-z-mletych-kopyt.html