CHIA semínka - superpotravina

13.05.2015 19:17

Proč chia?

 

Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Více než třetinu hmotnosti chia semínek tvoří vláknina, takže již 90 gramy chia hravě pokryjete svou doporučenou denní dávku. Chia jsou také nejbohatším rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin důležitých pro naše srdce a mozek. Vysoký podíl bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků (vápník, mangan, fosfor) ocení nejen sportovci a vegetariáni.

V neposlední řadě chia vyniká také obsahem antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a předčasnému stárnutí.
 

POZOR! Chia semínka snižují krevní tlak . Pozor si musí dávat lidé s nízkým krevním tlakem, například lidé ve starší věkové skupině.

Lidé, kteří mají srdeční problémy nebo užívají léky na ředění krve ( např.warfarin, anopirin ), by neměli konzumovat Chia semínka.

 

O Chia semínkách:

Semínka chia obsahují až pětinásobek vápníku, než je v mléce
Jsou  vydatným zdrojem Omega-3 mastných kyselin - tvoří většinu (60%) z celkového obsahu tuků semínek
Třetinu hmotnosti semínek chia tvoří vláknina. Obsah rozpustné vlákniny z jejího celkového množství je asi 25%
Boron je minerál, který je velmi důležitý pro stavbu kostí. Chia semínka jsou skvělou prevencí před osteoporózou jak u starších osob, tak u malých dětí.
Chia semínka jsou bohaté také na proteiny. Ty tvoří asi pětinu jejich váhy. Chia semínka jsou vhodná pro sportovce, kteří vyvíjejí velkou fyzickou námahu, ale také pro osoby držící dietu a malé děti.
Chia semínka obsahují celou řadu antioxidantů jako jsou vitamíny C a E či skořicové kyseliny
V semínkách chia jsou obsaženy elektrolyty jako je draslík, hořčík, sodík a řada dalších. Elektrolyty se z těla dostávají pocením. Semínka chia jsou jejich nenahraditelným zdrojem při zvýšené fyzické aktivitě.
 
 
Ve 100g semínek chia nalezneme:

Bílkoviny: 21,2 g
Sacharidy: 37,5 g
Tuky 31,4 g (z toho 20,36g Omega-3 mastných kyselin)
Vláknina: 33,7g
Sodík: 0g
Energetická hodnota semínek chia je 2194kJ/524kcal

 

Chia semínka pomáhají ke snížení váhy

Semínka chia váží dobře vodu (dokáží absorbovat až desetinásobek své váhy), čímž vytvoří hustý gel, který navozuje pocit plnosti, zpomaluje trávení cukrů a dobře hydratuje tělo.

Chia semínka a cukrovka

Chia dokáže zpomalit rozklad sacharidů a regulovat tak hladinu krevního cukru. Podle posledních studií by chia mohla být potenciálním přírodním lékem při cukrovce 2. typu.

Chia semínka jsou lehce stravitelná

Lidské tělo tráví chia velmi snadno. Semínka se mohou konzumovat celá a není potřeba je předem semlít jako např. lněná semínka. Trávení napomáhá chia také svým vysokým obsahem vlákniny.

Chia semínka se pohodlně zpracovávají a skladují

Chia se dají používat při přípravě polévek, kaší, dezertů a koktejlů, můžete je přidat do pečiva, jsou take skvělým zahušťovadlem a v některých receptech dokonce mohou nahradit vejce. Chia semínka jsou nenáročné na skladování, nežluknou a mají dlouhou trvanlivost.

 

VIDEO: www.youtube.com/watch?v=mba69ef8h_g

 

 

Použití chia semínka

je velmi snadné a univerzální. Při styku s tekutinou na sebe váží vodu a vytvoří hustý gel, kterým lze pokrmy zahušťovat či spojovat. Semínka nemají žádnou specifickou chuť, čímž se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů.
Můžete je přimíchat do ovocných či mléčných koktejlů, přidat do jogurtů, müsli, pomazánek, cereálních kaší, polévek či dresingů. Při přípravě pečiva zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost. Naklíčená chia semínka jsou skvělým doplňkem zeleninových salátů. V některých případech může chia gel díky svým pojivým vlastnostem dokonce nahradit vejce.
Chia je v jižní Americe konzumována také jako tzv. „chia fresca“, tedy osvěžující energetický nápoj připravený z 2 – 3 lžiček semínek a sklenice vody. Po cca 15minutovém odstátí se nápoj dochutí agávovým sirupem, medem nebo jiným sladidlem dle vašeho výběru, limetkou, případně mátou a všechny ingredience se promíchají. Nápoj je vhodné pít například před nebo během náročného fyzického výkonu.
Chia semínka jsou vhodná pro kohokoli včetně dětí a kojících žen. Je skvělým doplňkem stravy pro vegetariány a vegany, sportovce, diabetiky, lidi alergické na lepek, při redukčních dietách a při zvýšeném psychickém a fyzickém vypětí.
Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce semínek, ačkoli žádné negativní účinky nebo předávkování zatím nebylo zjištěno.
 

RECEPTY:

www.seminka-chia.cz/chia-zazracna-superpotravina/

www.foodstyle.cz/products/ovesne-placicky-s-chia-seminky/