Chytrá města můžou chránit životní prostředí

18.04.2018 19:35

Chytrá města můžou chránit životní prostředí

 

Tentokrát v ní nesehraje hlavní roli parní stroj, ale moderní technologie a internet. Podobně jako se před několika lety staly z obyčejných mobilů chytré telefony. Ve 21. století dostanou města rozum.
Vůbec nejlevnějším opatřením v rámci smart cities jsou stromy. Čistí ovzduší a brání efektu městského tepelného ostrova, při kterém se centra velkých měst vlivem nedostatku zeleně především v létě přehřívají.
Aby byla města chytrá, potřebují analyzovat život v ulicích. To jim umožní monitorovací systémy shromažďující data. Příkladem jsou senzory určené k měření kvality ovzduší, díky nimž města zjistí, na kterých místech je třeba se znečištěním začít co nejdříve bojovat.
I věc, jako je lavička, se dá inovovat. A byli to Češi, kteří s nápadem přišli. Energii chytrá lavička čerpá ze slunce díky solárnímu panelu. Umí poskytnout připojení k internetu a dobít telefon. První se objevila v Litoměřicích.
Když je kontejner plný, stlačí odpad a uvolní tak v sobě místo. v případě, že už odpad nejde více stlačit, sám si zavolá popeláře, kteří tak mohou vyvážet smetí pouze na místech, kde je to skutečně nezbytné….
 

Zaujala vás myšlenka chytrých měst? 

Další zajímavé informace můžete najít na vynikajících interaktivních stránkách https://service.ihned.cz/smartcity/
25. 4. – 26. 4. 2018 - URBIS SMART CITY FAIR - největší středoevropská platforma chytrých měst na brněnském výstavišti.
 
Zdroj: https://service.ihned.cz/smartcity/