Elektronika se v budoucnu sama zničí - to vše ve jménu přírody!

05.10.2016 16:44
 

Cena elektroniky jde stále rychleji dolů. Za pár let nebude problém mít tablet coby počítač v hodnotě jednotek stokorun a později dokonce ještě méně. V takovém případě se ale bude prodávat také mnohem více elektroniky. Zatímco dříve trvalo několik desítek let, než se standardem stal jeden počítač v domácnosti, po mnohem kratším čase je to dnes už několik notebooků, tabletů a každý z rodiny má mobilní telefon, který bude do budoucna ve většině případů chytrý a výkonný. 

A kde pak končí všechny ty počítače, mobily a podobně? Podle informací se pouze v roce 2010 dostalo na skládky více než 150 milionů použitých mobilních telefonů. A přestože se některé vnitřní vzácnější kovy recyklují, velká spousta končí na skládkách.

Co můžeme udělat? Odevzdat své elektrospotřebiče k recyklaci. Například odevzdáním svého mobilu třeba v místních ZOO můžete přispět k ochraně goril v Kongu.

Naštěstí se stále více výrobců a firem přiklání k ochraně přírody. A tak vznikl projekt vědců z univerzity v Illinois „Born to Die“, který má za cíl vytvořit takový materiál pro použití při výrobě elektronických zařízení, který se dokáže sám zničit, respektive rozložit na nepříliš zatěžující prvky.

Nově vyvinuté zařízení by tak mělo předem stanovenou životnost, která by mohla být poměrně přesně nastavena a odhadnuta. Po uplynutí této doby by se materiál začal rozkládat. Řešení ale počítá i se spuštěním ničícího procesu s určitou přírodní látkou, například s obyčejnou vodou.

 

Zdroje textu: https://vtm.e15.cz/elektronika-se-v-budoucnu-ve-jmenu-prirody-sama-znici

Jak mobily zachraňují gorily?: https://cms.environmentalni-vychova.webnode.cz/news/jak-mobily-zachranuji-gorily/

Video: https://www.youtube.com/watch?v=w1grlT7x8xk  University Aims to Build 'Vanishing' Electronics    1:21