Jak může změna písma šetřit peníze i životní prostředí?

01.04.2014 00:23

Školák přišel na jednoduchý způsob, jak můžou USA ušetřit miliardy.

 

Největší nápady bývají často ty nejjednodušší. Přesně touto poučkou se řídil teprve 14letý mladík Suvir Mirchandani, když v rámci školního projektu navrhnul řešení, jak by mohly úřady v USA ušetřit na svém provozu. Pouhá změna písma v dokumentech by podle něj ušetřila státní správě ročně 370 miliónů dolarů, tedy více než 7,3 miliardy korun.

Původně se rodák z Pittsburghu zabýval pouze školním rozpočtem. Všiml si, že je schopen z jedné nádržky inkoustu pořídit mnohem více letáků, než tomu bylo na základní škole, i když byly informace totožné.

Přemýšlel, čím je tento rozdíl způsoben. Jediné, co bylo na letácích odlišné, byl styl písma. Proto se rozhodl pomocí speciálního programu APFill Ink spočítat, jak se liší spotřeba inkoustu při tisku prezentací ve čtyřech různých fontech – Century Gothic, Comic Sans, Garamond a tradiční Times New Roman.

Mladík si proto vzal na mušku rovnou státní správu USA, uvedl server Mashable. Spočítal, že úřady za všechny publikace, které jsou standardně tištěny ve fontu Times New Roman, zaplatí více než miliardu dolarů. Úspora by při změně typu písma mohla dosáhnout až 30 %, tedy cca 370 miliónů dolarů.

 

více na: https://www.novinky.cz/internet-a-pc/332065-skolak-prisel-na-jednoduchy-zpusob-jak-muzou-usa-usetrit-miliardy.html