Jak redukovat odpad? Řešením může být re-use park

13.02.2018 22:26

Jak redukovat odpad? Řešením může být re-use park

 

 

V dnešní konzumní době vzniká obrovské množství odpadu. Určitě se ptáte, co s ním? Nejlepším řešením pro životní prostředí by bylo odpad nevytvářet, ale to nejde. Musíme tedy hledat cesty, jak odpadu produkovat co nejméně a pro vzniklé výrobky a suroviny hledat nové využití. Napadlo Vás odevzdat nepotřebné věci do re-use parku?

 „Re-use park je zařízení určené nejen k recyklaci nepotřebných věcí, ale i místo, kde lidé mohou výrobky i darovat. Ty se po drobné opravě mohou opět prodat či darovat potřebným,“ říká docentka Barbara Vojvodíková z Institutu pro udržitelný rozvoj sídel (IURS). 

Re-use parky jsou běžné v Americe a západní Evropě, k nám se tento koncept dostává velmi pozvolna. V České republice funguje například iniciativa města Brna RE-USE - Druhý život. Občané odevzdají zdarma nepotřebné věci na vybraná sběrná střediska odpadů. Přijímají zde nábytek, knihy, hračky, sportovní vybavení nebo mediální produkty. Pracovníci tyto věci následně prodají za symbolickou cenu a výtěžek z prodeje putuje na veřejnou sbírku s názvem „Květiny pro Brno“, která podpoří výsadbu a údržbu květinových záhonků ve městě.

Inspiraci ze zahraničí v oblasti re-use parků přináší evropský projekt SURFACE, který propojuje partnery z 9 evropských zemí. Díky projektu by re-use parky měly vzniknout i v České republice.

 

Jak se tato aktivita daří se můžete dozvědět na webu projektu SURFACE https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SURFACE.html

nebo sledujte facebook IURS - https://www.facebook.com/Instituteofsustainabledevelopment/