Palmový olej a zdraví - jak to vlastně je?

05.11.2015 20:34
Názory odborníků:
1. Palmový olej (podobně jako kokosový olej) obsahuje nasycené mastné kyseliny.  Nadměrný příjem palmového oleje ale zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění (srdeční infarkt, mozková mrtvice). Laicky řečeno díky své struktuře palmový olej podporuje rozvoj aterosklerózy. Paradoxně nejzdravější je olej řepkový (hned za ním je olej slunečnicový, překvapivě až pak olej olivový).
Palmový olej (kvůli vysoké koncentraci více nasycených mastných kyselin) je nezdravější než živočišné tuky - sádlo ad.!!! Palmový olej zvyšuje hladinu nezdravého HDL cholesterolu v krvi!
Přes značnou nezdravost palmového oleje ho obsahuje např. ve Velké británii přes 43.000 potravin!
Obsah nasycených mastných kyselin ve 100 gramech tuku - řazení od nejzdravějšího po nejméně zdravé tuky
řepkový olej - 7,4 g
slunečnicový olej - 9,9 g
olivový olej - 13,8 g
sádlo - 39,2 g
palmový olej - 49,3 g
                                                                                                                                                                   Mudr. Zbyněk Mlčoch
 
2. Zatímco u nás vyprodukované rostlinné oleje, jako je lněný, slunečnicový, řepkový nebo pupalkový, či středozemní olivový zdraví prokazatelně prospívají a působí i jako prevence mnoha chorob, palmový olej, v těle působí podobně, jako sádlo nebo máslo. Strávník však z něj, na rozdíl od lahodného másla, nemá žádný požitek. Že složení palmového oleje zdraví na rozdíl například od oleje lněného, sezamového, slunečnicového, dýňového či olivového neprospívá, potvrzuje i studie Prof. MUDr. Josefa Šimka, DrSc., z Ústavu fyziologie LFUK Hradec Králové. Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. 

                                                                                                                                                                   Prof.Mudr. Josef Šimka, DrSc.
3. Nebezpečí skryté v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny. Zatímco ve 100 gramech řepkového oleje jich je pouze okolo 7 gramů, v palmovém oleji je to 49 gramů! A tak se ucpávají cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. I česká studie profesora Josefa Šimka z Ústavu fyziologie LF UK Hradec Králové potvrzuje, že palmový olej neobsahuje žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze ty nebezpečné nasycené.
Doporučení vyhnout se konzumaci palmového tuku stojí i v oficiálních Výživových doporučeních vydaných Společností pro výživu. Ta spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Docent Jan Pánek z Profit institutu, který pracoval na odborném hodnocení palmového tuku, doslova píše: „Asi jedinou výhodou palmového oleje je jeho nízká cena.“
Je však nutné neplést si palmový a kokosový olej. Ten první, „špatný“, se vyrábí ze zmíněné palmy, ten druhý z rostliny jménem kokosovník ořechoplodý.
Palmový olej se během výroby ztužuje, což je jeden z nezdravých procesů. Jde o to, že rostlinné tuky se rozpouštějí při mnohem nižších teplotách než ty živočišné – třeba slunečnicový olej zůstane v lahvi tekutý, i když ji postavíte na mráz.
Pokud tedy nechceme k výrobě třeba čokoládové polevy na sušenky použít sádlo, ale rostlinný olej, musíme ho ztužit – což je chemický proces hydrogenace, který  zásadně změní složení – vzniknou transnenasycené mastné kyseliny, jejichž nadměrná konzumace nám škodí. Podle lékařů denně konzumujeme až šestkrát větší dávku, než je naše tělo schopné bez újmy zpracovat. I proto přibývá infarktů a mozkových mrtvic.
 
Zdroje: 
 

2. www.ireceptar.cz/zdravi/nekolik-duvodu-proc-nepouzivat-palmovy-olej/

3. ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

 

Jezte rozumně, zdravě a zodpovědně.