Zábavné odpoledne plné zdraví - recepty
Dne 16. 5. 2015 zorganizovala Mgr. Karpíšková ve spolupráci s našimi rodiči "Zábevné odpoledne" plné pohybu, her, soutěží a ochutnávek zdravého jídla i nápojů (nápoje z chia semínek a čerstvého ovoce).
Slíbené zdravé recepty ze Zábavného odpoledne:
Tímto chci velice poděkovat našim šikovným a ochotným maminkám za všechny ty dobroty, které pro nás připravily a které nám pak velice chutnaly. Níže jsou slíbené recepty.
Dobrou chuť!
1. Kváskový chleba: https://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/kvaskovy-chleba-psenicno-zitny.html
2. Čočková pomazánka: https://www.apetitonline.cz/recepty/1624-letni-pomazanka-z-cervene-cocky.html
3. Cizrnová bábovka
500g uvař. cizrny odpovídá 250 g suché
3 vejce
50g třtinového cukru
1lžíce medu
půl lžičky prdopeče
3 pol.lžíce kakaa
50g rozpuštené kvalitní čokolády (na ozdobu)
hrst mletých vlašských ořechů (na ozdobu)
cizrnu namočit na cca 10-12hodin a uvařit dle návodu(nesolíme:) ) - rozmixovat a přidat ostatní suroviny. Sladila můžeme nahradit různými sirupy (agáve,pšeničný sirup...). Dáme do vymazané clz moukou vysypané formy a pečeme na cca 200° asi 30 minut. Vychladlou bábovku ozdobíme čokoládou a vlašskými ořechy.
4. Šmakoun - Kdo si dá kokosák?
Budeme potřebovat:
2 vaničky tvarohu
1/2 bílého jogurtu
100 - 150g kokosu
100g švestkového (vlastně jakéhokoliv) Šmakouna
jedno vejce
trochu prášku do pečiva
+ kdo má rád sladké, můžete přidat nějaké sladidlo, med, protein, stevii.
Vezmeme si mističku, dáme do ní oba tvarohy, vajíčko, dvě lžíce jogurtu a vyšleháme. Potom přidáme kokos, nastrouhaného šmakouna, prášek do pečiva a ještě jednou pečlivě vyšleháme. Nakonec dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 220°C asi 20 minut a dalších 15 minut na 150°C.
Na první pokus mi vůbec nechutnal, ale nechala jsem ho vychladit v ledničce do druhého dne a teprve potom to bylo to pravé.. Kokosové!
5. Čočkový salát
červená čočka 250g
cibule 100g
nakládané okurky 100g
červená paprika 1 ks
pažitka
sůl
pepř mletý
olej
Červenou čočku uvaříme a necháme vychladit. Do mísy zamícháme na kostičky nakrájenou a spařenou cibuli, nakrájené nakládané okurky, červenou papriku, pažitku a vmícháme červenou čočku. Zakápneme olejem, dochutíme solí a pepřem.
6. CHIPSY Z ČERVENÉ ŘEPY
Červená řepa
Česnek (může i medvědí)
Mořská sůl
Olivový olej
Na plech omaštěný olivovým olejem poklademe na kolečka nakrájenou řepu (asi 2 mm) V misce smícháme namačkaný česnek, olivový olej a potřeme tím řepu. Celé to osolíme a dáme péct.
Stejně se dělají i brambory (taky na kolečka…)
7. Vločkový závin
Suroviny:
2hrnky vloček, půl hrnku vody, 2 jogurty, dvě lžíce medu, 2 jablka a skořice.
Postup:
V jedné misce smícháme vločky s vodou, přidáme jogurty a med (vznikne kaše).
Do druhé misky nakrájíme jablko a smícháme se skořicí. Můžete přidat i rozinky, oříšky...
Na pečící papír nakydáme spodky, vyložíme je jablkem a poté nakydáme vršek. Tak, aby jablka nikde nekoukaly.
Dáme péct do trouby předehřáté na 200stupňů asi na 30minut. Já nechávám déle - do zlatova
8. Mrkvová pomazánka:
5 větších mrkví na jemno nastrouhat
2-3 kyselé okurky - najemno nastrouhat nebo nakrájet na drobno
menší cibuli nakrájet na drobno
sůl, pepř
spojíme majonézou nebo sojanézou, jogurtem, zakysanou smetanou, lučinou.... nebo pouze olejem
dochutíme solí, cukrem
důležité je nechat rozležet nejlépe do druhého dne, chutě se spojí a cibule ztratí palčivost
9. Olivová provensálská pomazánka:
1-2 pomazánkové másla
1 balení oliv nasekáme na drobno
česnek, cibule dle chuti
provensálské koření, sůl
rajský protlak
možno čerstvá rajčata nasekat nebo také sušená naložená v oleji
Více zde: https://environmentalni-vychova.webnode.cz/zdravi/recepty/